<<< Vorige bijdrage

Historicus Achiel De Vos haalt oude tekstfragmenten aan die aantonen dat ook voor dit stuk van de Durme (het stuk tussen Mendonk en Daknam) die naam de historische naam is voor de rivier. Veel moeilijker echter is om uit te maken of het dan om de huidige Moervaart of om de huidige Zuidlede gaat.

Een belangrijke vermelding is die rond de oprichting van de Boudelo-abdij. Volgens een tekst uit 1218 kreeg de abdij (tot dat moment in Koudenborm, nu Moerbeke-Waas, gelegen) een groot stuk grond “in loco qui vocatur tonghert super dormam” (op een plaats die Tonghert heet, bij de Durme). De plaatsnaam Tonghert is verdwenen maar de abdij lag te Klein-Sinaai niet ver van de huidige Moervaart.

Mogelijks daardoor vereenzelvigt De Vos de Moervaart dan ook met de historische Durme. In zijn woorden: “De noordelijke arm werd dan de Noordlede of eigenlijke Durme, later Moervaart, de zuidelijke arm de Zuidlede. Tussen de twee armen bevond zicb een laaggelegen, moerassig eiland.

Een argument tegen de vereenzelviging van de Zuidlede met de Durme is een tekstfragment uit de XIVe eeuw: “west van den damme tSaffelaer tusschen de Dorme ende der Zuutleden“, dat hij ook aanhaalt.

Latere historici zullen aantonen dat het huidige stuk Moervaart tussen Ter West en Koudenborm slechts in 1637 gegraven werd en dus niet kan overeenkomen met de historische Durme.

Het boek van De Vos vind je hier als pdf.